Activitatea de audit financiar

Nu aveti timp sa navigati prin site? Doriti o cotatie preliminara de Pret / Tarife Servicii de Audit ? O veti primi in maxim 24 de ore.

Dureaza 1 min sa completati formularul.

Activitatea de audit financiar  prezinta numeroase beneficii pentru o societate supusa auditului. Aceasta activitate are rolul de a creste nivelul de incredere al utilizatorilor situatiilor financiare asupra calitatii acestora, primii utilizatori fiind  chiar asociatii societatii respective. Datorita acestei activitati se primesc recomandari privind sistemul de control intern in scopul  imbunatatirii acestuia, existand totodata o asigurare crescuta privind calitatea membrilor departamentului financiar contabil. Nu in ultimul rand, nivelul de incredere asupra pozitiei si performantei financiare descrise in situatiile financiare creste din perspectiva  organismelor de creditare, clienti, furnizori, orice alti terti.

Orice activitate  comporta insa  si anumite costuri. Care sunt asadar  costurile activitatii de auditare financiara?

In primul rand, un cost clar, vizibil si usor de controlat de catre societatea auditata este onorariul auditorului. Acesta se stabileste inca de la inceput cu auditorul financiar si se stipuleaza in mod ferm  in contractul de audit. Tot in acelasi contract de audit  se pot stipula eventuale costuri privind deplasarile efectuate de auditorul financiar la puncte de lucru ale clientului, participare la inventariere, aceste costuri putand fi calculate si bugetate de la inceputul activitatii de audit financiar.

 

Exista  insa si alte costuri cu eventual impact financiar, ce trebuie luate in considerare in efectuarea  auditului financiar:

  • O societate client va trebui sa puna la dispozitia auditorului spatiul necesar si infrastructura minima (ex: conexiune la internet) pe durata etapei de teren.
  • Auditorul financiar va cere diverse situatii si rapoarte operationale sau financiar contabile. In functie de situatie si in cazul in care acestea nu pot fi exportate direct din sistemul informatic al societatii, pot apare costuri  cu furnizorul solutiei informatice, sau costuri generate  prin crearea sau introducerea separata a datelor de catre angajatii societatii.
  • Crearea si/sau exportarea anumitor rapoarte solicitate se poate intinde in timp si ingreuna eventual functionarea sistemului informatic. Un cost suplimentar poate sa apara in special atunci cand aceste rapoarte sunt create sau exportate in  perioade in care  au loc activitati operationale.
  • Pentru efectuarea misiunii, societatea va trebui sa puna la dispozitia auditorului diversi angajati ai sai. Apare asadar un cost pe perioada de timp in care angajati ai societatii vor efectua  o activitate  suplimentara fata de cea zilnica, referitoare la audit.
  • Nu intotdeauna angajatii unei societati inteleg toate aspectele pozitive ale activitatii de audit. Sunt situatii in care acestia au impresia ca auditorul efectueaza un control, pentru a le identifica anumite „greseli”. Aceasta mentalitate eronata poate duce la un cost suplimentar, prin prisma obtinerii informatiilor cu greutate, a reticentei angajatilor, ceea ce creste volumul de timp necesar pentru efectuarea activitatii de audit.
  • Exista anumite activitati specifice auditului ce sunt purtatoare de costuri. Spre exemplu, institutiile bancare percep un onorariu pentru intocmirea si transmiterea scrisorii de confirmare solicitata de un auditor.

 

In ciuda celor de mai sus,  aspectele pozitive ale activitatii de audit financiar  reprezinta un beneficiu cuantificabil mai mare decat costurile exemplificate mai sus. Totusi, cunoasterea si bugetarea corecta a acestor costuri poate reduce cu mult timpul dedicat auditului si poate creste eficienta acestei activitati.

EVCONT AUDIT ofera servicii de audit financiar prin intermediul unor specialisti ce planifica activitatile necesare pentru efectuarea misiunii de audit impreuna cu conducerea societatii, discuta toate aspectele necesare de la inceputul misiunii, astfel incat impactul activitatii audit financiar din punct de vedere al costurilor suplimentare sa fie cat mai redus si  cunoscut anterior demararii activitatii de audit.  

20 ani experienta. Puteti conta pe noi​

Autorizari si certificari detinute de membrii echipei noastre:

  • ACCA – Association of Chartered Certified Accountants, UK
  • CIA Certified Internal Auditor, US
  • CAFR – Camera Auditorilor Financiari din Romania
  • CECCAR – Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania
  • CCF – Camera Consultantilor Fiscali din Romania
  • ASPAAS – Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar
certificari-audit

Cotatie Preliminara Tarif Audit

O veti primi in maxim 24 de ore